Sayfa İçeriği
Makat hastalıkları içerisinde basurdan sonra en fazla yaşanılan sorunlardan biri de makat çatlağı yani anal fissürdür. Makat çatlağı da hemoroid te olduğu gibi en sık kabızlık ve beraberinde getirdiği ıkınma sorunu ile ortaya çıkar. Kabızlık problemiyle karşı karşıya olan kişinin tuvalete ihtiyacı sırasında sarfettiği ıkınmadan dolayı meydana gelen sert ve kalın dışkının anüste küçük bir çiziğe yol açmasıyla meydana gelen makat çatlağı dışkılama esnasında ve sonrasında oldukça şiddetli şekilde acı ve ağrı oluşumuna sebebiyet vermektedir.
Çoğu zaman burada meydana gelen şikayetler insanların bir çok hastalıkta olduğu gibi basur olduklarını düşündürür. Makat çatlağı rahatsızlığına maruz kalan kişilerin vakit kaybetmeden muayene olmaları doğrultusunda ilaç, krem kullanımı ve kabızlığa çözüm bulmaları ile tedavileri mümkün olabilmektedir. Fakat ilk başlangıcının üzerinden 15 gün geçmesiyle birlikte kronik anal fissür oluştuğundan artık ilaç, krem veya benzeri yollarla tedavisi mümkün olmayıp, bir hekim tarafından cerrahi şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Makat çatlağı yani anal fissür rahatsızlığı olan kişilerin genel cerrahi bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Eğer mümkünse makat hastalıkları yani proktoloji uzmanlarına muayene olmaları teşhisin net ve kesin olmasına yönelik fayda sağlamaktadır.
Kliniklerimizin tümünde görev yapmakta olan genel cerrahi uzmanları makat hastalıkları (proktoloji) konusunda uzman hekimlerdir. Hastalığın meydana geldiği bölgeden dolayı utanan kadın hastalar, bakırköy kliniğimizde görev yapan kadın genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher ŞİRİN için randevu alarak muayene ve tedavi olabilirler.
Makat Çatlağı Muayenesi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tedavisinin yapılması için öncelikle makat çatlağı olup olmadığını anlamak için uzman hekim tarafından muayenesinin yapılması gerekmektedir. Makat çatlağı teşhisi çoğunlukla gözle yapılan muayene sonucunda kesinlik kazanmaktadır.
Gözle teşhis edilemeyen hastalıkların muayenesi ise sırasıyla parmak, anoskop, kolonoskopi kullanımıyla yapılmaktadır.
Makat Çatlağı Tedavisi
Yazımızın başında akut ve kronik anal fissür den bahsetmiştik. Hastalığın meydana gelmesinin ilk 15 günü ilaç, krem ve alınacak tedbirlerle tedavisinin mümkün olabildiğinden bahsettik. Bu süreci geçen vakalarda ise cerrahi şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Gelişmiş tedavi merkezlerinde bu rahatsızlığın tedavisi yalnızca 1 dakika kadar kısa bir sürede botox yöntemiyle yapılabilmektedir. Bu yöntemde ki amaç makat kaslarının kasılmasına sebep olan bölgeye ince uçlu bir iğneyle ilaç enjekte edilerek kasların geçici olarak felç olmasını amaçlamaktadır. Hiç bir yan etkisi veya riski yoktur. Geçici felç bir süre sonra kendiliğinden iyileşme göstererek normale dönmektedir. Burada kullanılan botox, insanların yüzlerine vs. uygulatmakta olduğu botoks ile aynıdır.
Klasik ameliyat yöntemleri kesi, dikiş ve pansuman gerektirmekte olup gaz ve dışkı kaçırma gibi dezavantajları bulunmaktadır.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Atilla KAYA 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.