Sayfa İçeriği
Makat çatlağı bir tür iyileşmeyen yaradır ancak burada sorun yaranın iyileşme yeteneğinin veya yara bakımının yetersiz yapılması değil, anüs kaslarının çok kasılması sebebiyle yara bölgesine yeterli kan gidememesidir. Yani iyileşmeyi engelleyen şey kasın fazla kasılmasıdır. Durum böyle olunca direk yara bakımı yapmak sorunun çözümü için yetersiz kalır.
Gerek eczanede satılan ilaçlar, gerek çok daha etkili botox enjeksiyonu ve gerekse ameliyatta yapılmaya çalışılan tek şey kasılan bu kası gevşetmektir. Bölgesel olarak kullanılan rectoderm yarayı iyileştirici değil kası gevşetici bir merhemdir. Yine benzer şekilde her hastaya önerilen sıcak su oturma banyosu da yine anüsün rahatlaması ve ağrının azaltılması içindir.
Anuflex Deneyebilirsiniz
Bitki özleri kullanılarak geliştirilmiş bir ilaç olan Anuflex, makat çatlağı yanı sıra hemoroid, tromboze hemoroid, anal hematom gibi diğer anüs hastalıklarında yaşanılan şikayetlerin azalmasına yönelikte rahatlıkla kullanılabilir.
Bitkisel Anal Fissür Tedavisi
Ciddi düzeyde etkili bir bitkisel ilaç yoktur, hazırlanmış paket olarak sunulan bitkisel ilaçların hepsi piyasayı vurmak için üretilmiş ve hiçbir olumlu etkisi olmayan ürünlerdir. Daha çok evde hastanın kendisinin hazırlayabileceği ve uygulayabileceği ürünler tercih edilir çünkü bunlar daha etkilidir.
Meyan Kökü Özütü (licorice)
Meyan kökü özütü etkisi bilinen herban kortizonlardandır. Kimyasal kortizonlara yakın bir etkide olup onlar gibi herhangi bir yan etkisi yoktur. Kimyasal kortizonların normal şartlarda 5-6 günden fazla kullanılması sakıncalıyken bitkisel kortizonlar güvenle hiç bir endişe etmeden kullanılabilir. Makat çatlağından dolayı ortaya çıkan kaşıntı, şişlik ve yanma hissine karşı tedavi üstünlüğü vardır. Kortizon tedavisi uygulanan seboreik dermatit, anal dermatit, mayasıl gibi hastalıkların tedavisinde herbal kortizon da başarı göstermektedir.
At Kestanesi (equum castanei)
Damar genişlemesi ile ortaya çıkan rahatsızlıklar için üretilmiş olan ilaçların neredeyse tümünde at kestanesi bulunur. Bu hastalıklara basur ve varis örnek verilebilir. At kestanesi genişleyen damarların daralmasına yardımcı olduğundan ödem de azalır. Kanama mevcutsa azalır. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur.
Aynısafa Otu (calendula)
Makat çatlağı rahatsızlığının oluşumunda baş rol oynayan sebep daha önce yazdığımız konularda belirttiğimiz gibi makat kasının kasılması yani kramp girmesidir. Aynısafa otu bu kasların gevşemesinde aktif rol oynayan bir bitkidir. Kas gevşediği zaman rahatsızlıkta iyileşir. Aynısafa otunun gösterdiği etki neredeyse ameliyat ve botox uygulaması ile aynı denilebilir. Fissüre uygulandığında kas gevşer ve bu doğrultuda bölge daha rahat beslendiği için rahatsızlıkta düzelir.
Karanfil Yağı (syzygium aromaticum)
Bölgesel uyuşturma yetisine sahip bir yağdır. Bölge uyuştuğunda kişinin ağrı ve acısı varsa hissetmemektedir. Diş ağrısına yönelik üretilmiş olan ilaçların çoğunda bulunur. Fissüre uygulandığında cam çiziği tarzında ki acı kişi tarafından hissedilmez. Ağrı olacak diye tuvaletten kabus gibi korkan kişiler karanfil yağından dolayı tuvalete rahatça çıkabilir. Ağrı ve acıyı hissettirmemenin yanı sıra yaraların hızlı iyileşmesinde de etkilidir.
Karanfil Çayı
Karanfilin kas gevşetici ve rahatlatıcı etkisinden yararlanılır. Bitkisel uygulamalar içinde en etkili olandır. Karanfil demlikte demlenir, 3-4 litre hafif can yakacak kadar sıcak suya bir fincan dökülür, tuvalete girmeden hemen önce ve tuvaletten çıkacakken yeniden uygulanır. Karanfil çayı karıştırılmış sıcak suya 4-5 dakika oturmak yeterlidir. Bu şekilde hem dışkılarken çekilen acı azalır hem de dışkılamadan sonra devam eden ağrı azalır. Şikayetlerde azalma sağlaması etkili olabileceğini gösterir, devam edilmelidir.
Zeytin Yağı
Yemekte kullanılan formu dışkılamadan önce ve hemen sonra anüs etrafına ve özellikle içine parmak yardımıyla bolca sürülür. Kas gevşetici etkisi yoktur, çatlağın havayla temasını azaltarak acıyı azaltır, diğer taraftan dışkıyla yaranın karşılaşma miktarını azalarak iyileşmenin önünü açabilir.
Kantaron Yağı
Zeytin yağına benzer şekilde etki eder, yara iyileşmesini hızlandırıcı etkisi vardır. Yine yaranın yüzeyinde koruyucu bir bariyer oluşturması da etkili olmasını sağlayabilir. Tüm bunların biri veya birden fazlası aynı dönemde uygulanabilir ancak kesinlikle kabızlığın önüne geçilmelidir. Hatta iyileşme olursa sonraki dönemde de kabız kalınmamalıdır yoksa ilk kabızlıkta çatlak yeniden oluşabilir.
Sinameki Otu Çayı
Direk etkili değildir, kabızlığı engelleyerek iyileşmeye katkı sağlar. Dozu iyi ayarlanmalıdır çünkü fazla alınırsa yoğun ishale neden olarak hastalığın iyileşmesini geciktirir.
Çatlak İçin Önerilen Bitkisel Tedaviler başarısı düşük tedavi seçenekleridir ancak 5-10 gün denemekte sakınca yoktur. Uzun süre deneyerek gereksiz yere acı ve ağrı çekmek mantıklı bir yaklaşım değildir. Ancak uzun süre denemenin de bir sakıncası yoktur çünkü anal fissür 2 haftada kronikleşir ve daha fazla ilerleyemez, yani 10 gün daha bitkilerle tedavi denemek hastalığın daha fazla ilerlemesine neden olmaz.
Tabi ki zararı olmaz diye yaşam kalitesini düşüren bu duruma daha fazla katlanmakta doğru değildir. Botoxla bir dakikada ya da ameliyatla 6-7 dakikada kurtulabileceğiniz hastalığa daha fazla katlanmak zorunda değilsiniz.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Atilla KAYA 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.