Anasayfa / Anal Fissür / Makat Kanaması Neden Olur?

Makat Kanaması Neden Olur?

Makat bölgesinde meydana gelen hastalıklardan dolayı kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamaların düzeyi ve şiddeti hastalığa göre değişiklik gösterir. Yalnızca tuvalet ihtiyacının giderilmesi esnasında kullanılan tuvalet kağıdında çok küçük şekilde görülen kanamaların olabileceği gibi, dışkılama esnasında ya da iç çamaşırında farkedilecek derecede fazla kanamalarda ortaya çıkabilir.

makat-kanamasi

Makat kanaması daha çok dışkılama esnasında veya bitiminde meydana gelmektedir.

– Dışkı ile karışık bir şekilde görülebilecek kanamalar olabildiği gibi, dışkının üzerini kaplamış şekilde de gözlemlenebilmektedir. Ayrıca yazımızın başında da belirtildiği gibi tuvalet kağıdı kullanıldığında farkedilecek küçük kanamalarda ortaya çıkabilir.

Kanamalara yol açan makat hastalıklarını sırasıyla belirtelim.

Hemoroid (basur)
Hemoroid, halk arasında basur olarak tabir edilen ve kanamanın en çok görüldüğü makat hastalıklarından biridir. Ancak toplumda makat bölgesinde yaşanılan tek hastalık basur sanıldığından dolayı her kanama için bu hastalığın olduğuna yönelik bir düşünce vardır. Dolayısıyla bu sebepten kişiler basur rahatsızlığına kendi imkanlarıyla bitkisel ya da benzer çözümler üretmeye çalıştıkları süre zarfı içerisinde zaman kaybederler bu zaman kaybı da mevcut sorunun teşhisini geciktirmektedir. Bu sebepten dolayı makat bölgesinde her hangi bir sıkıntının olduğu farkedildiğinde uzman bir hekime başvurulması gerekir. Bir çok insan bu bölgede oluşan sorunları fazla önemsemekte fakat problemler ilerleme göstererek ciddi sıkıntıları ortaya çıkarabilmektedir.

Hemoroid daha çok kabızlık ve ıkınma sorunlarıyla baş gösteren bir hastalıktır. Kişiler kabız olduklarında dışkılama ihtiyaçları sırasında ıkınırlar ve bu uygulanan basınçla toplardamarda bir doku hasarı oluşur ve böylece genişleme gösterir. Kabızlık dışında ishal, hamilelik ve aşırı öksürmekte hemoroid oluşumunda rol oynayabilir.

Basurun ilk ve en belirgin belirtisi kanama denilebilir, bu kanamalar genellikle dışkılama esnasında meydana gelmektedir. Dışkının çevresinde 2-3 damla olabileceği gibi daha fazlası da görülebilmektedir.

Basur hastalığında ağrıyla çok sık karşılaşılmaz. Daha çok kanamanın dışında kaşıntı, ıslaklık, dolgunluk hisleri görülebilir. Ağrı şikayetleri iç basurun 4. ve 5. derecelerinde gözlemlenebilir.

Bu rahatsızlığın tedavisinde ki ilk faktör kabızlığın giderilmesi ve dışkılama esnasında ıkınılmamasıdır. Aksi taktirde basur tedavi edilse bile bu sorunlara maruz kalındığı sürece tekrar oluşabilmektedir. Hemoroid çeşit ve boyutuna göre değişik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bunlar ilaç, krem tedavisi olabileceği gibi 5-10 dakika kadar kısa sürmekte olan ameliyatsız tedavi yöntemleri de olabilmektedir. Basur hastalığı için ayrıntılı bilgilere http://www.basurklinigi.com adresinden de ulaşabilirsiniz.

Anal Fissür
Sitemizin ana konusu anal fissür yani halk arasında ki adıyla makat çatlağı (makat yırtılması, makatta çatlak gibi de tabir edilebilir.) kanamaların gözlemlendiği rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlıktan dolayı meydana gelen kanamalar genel anlamda dışkılama sonrası tuvalet kağıdında az miktarda görülmektedir. Çok az bi olasılıkla damla halinde görülebilir. Ağrısı çok fazladır. Hastalığın ilk başlangıç evrelerinde dışkılama esnası ve sonrasında az bir zaman görülen ağrılar ilerleme gösterdiği taktirde gün içerisine yayılabilmektedir. Kısa süren rahatsızlıklara akut, ilerleme göstermiş olan rahatsızlığa ise kronik fissür denilmektedir. Akut fissür’de meme meydana gelmezken, kronik fissür de meme meydana gelebilir. Bekçi meme denilen bu meme hastalığın basur sanılmasına olanak tanıyabilir fakat değildir. Az önce de dediğimiz gibi makat hastalıklarının belirti ve şikayetleri birbirine benzeyebilir, dolayısıyla kişiler tarafından değil uzman tarafından teşhisi konulmalıdır. Basurda olduğu gibi anal fissürün şikayetlerinin içerisinde kanama ve ağrı dışında kaşıntı ve ıslaklık hissi de olabilir.

Bu tip rahatsızlıklar ilk başlarda 15-20 gün içerisinde (şekline göre 30 gün de olabilir) ilaç kullanımıyla geçebilecek düzeyde olabilir. Fakat kronikleşmiş olan fissürlerin tedavisi ameliyat ya da ameliyatsız yöntemlerle olabilmektedir. Bu rahatsızlık için de ilk olarak kabızlık önlenmelidir.

Makat Fistülü
Çok nadir olarak karşılaşılan kanama sebeplerinden biridir. Bu hastalık tipinde kanamalar bazen görülürken, daha çok iltihaplı akıntı meydana gelmektedir. Yukarıda belirttiğimiz iki makat hastalığında olduğu gibi bu rahatsızlıkta da kaşıntı ve yanma şikayetleri görülebilir.

Fistül anüsün dışı ile bağırsağın son kısmının arasında meydana gelen tünel durumudur. İltihaplı bağırsak rahatsızlıkları ile birlikte gözlemlenebilir. Tedavisi ameliyatlı ya da ameliyatsız tedavi yöntemleri ile yapılabilmektedir.

Bunların dışında kanama görülen makat problemleri

– Kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları
– Bağırsak divertikülleri
– Kalın Barsak Tümörleri:
– Bağırsakta dolaşım bozukluğu (iskemik kolit)
– Işın Tedavisi Sonrası Kanama
– Bağırsak duvarındaki damar yumakları(angiodisplaziler)
– Kolon